10 tips voor het plannen van jullie bruiloft

Bij het plannen van een bruiloft komt veel kijken. Waar moet je allemaal aan denken en wat moet je echt niet vergeten? Om hier een handje bij te helpen heb ik 10 tips opgesteld voor het plannen van jullie bruiloft. Laat die droomdag maar komen!

1. Kies de datum en locatie

Begin altijd met het kiezen van jullie datum en locatie. Mocht je echt een speciale datum in gedachte hebben zoals 22-02-2022 of een datum die veel voor jullie betekent, ga dan kijken welke locaties beschikbaar zijn. Wanneer je flexibel in de datum bent, ga dan juist eerst kijken wanneer jouw favoriete locatie(s) plek hebben. Neem mee in je overweging dat data zoals 22-02-2022 heel populair zijn en vaak ook prijziger.

2. Bepaal het budget

Stel een budget op en maak een kostenverdeling. Houd hierbij ongeveer 40% van je budget vrij voor de locatie en de catering. Houd de daadwerkelijke bedragen goed bij zodat je niet onverwachts hoog in de kosten loopt. Aan de hand van jullie budget per onderdeel kun je de leveranciers gaan selecteren.

”Met een duidelijk budget houd je in de hand waar je geld heen gaat, in plaats van je afvragen waar het is gebleven.”

3. Creëer een moodboard

Jullie moodboard is belangrijk, zowel voor jullie zelf als voor de leveranciers waar jullie mee gaan werken. Het laat je even stilstaan bij de vraag welke kleuren jullie willen gebruiken en welke elementen jullie terug willen zien in de styling. Aan de andere kant geeft het de leveranciers een betere indruk dan wanneer je het alleen vertelt. Maak het dus vooral visueel. Geloof me, het is nog leuk om te doen ook! Verzamel alle mooie plaatjes die jullie tegenkomen. Bedenk wel, een moodboard dient als richtlijn en is niet één op één te kopiëren. Pinterest waardige plaatjes zijn vaak in scene gezet speciaal voor de foto.

4. Maak een gastenlijst en verstuur de save-the-date

Wanneer de trouwdatum is bepaald kan de save-the-date eruit. Dit wordt meestal een jaar tot 4 maanden van tevoren gedaan. Je zou deze stap dus al eerder kunnen uitvoeren, maar het is natuurlijk extra leuk om dit in de sfeer van jullie moodboard te houden. De save-the-date kan een (gepersonaliseerd) kaartje zijn, maar ook bijvoorbeeld een leuke video of vlog. Stel een gastenlijst op en check deze dubbel, het zou jammer zijn om iemand onbedoeld te vergeten. De gastenlijst is echt van jullie en voel je dus niet verplicht om achtertantes uit te nodigen omdat het moet of omdat je ouders dat leuk vinden. Het is jullie dag dus jullie gastenlijst!

5. Kies een ceremoniemeester

Wie vragen jullie als ceremoniemeester(s)? Willen jullie dit bij iemand neerleggen binnen jullie familie- of vriendenkring of kiezen jullie ervoor om dit uit te besteden aan een professional? Wat de keuze ook wordt, de ceremoniemeester kun je betrekken in de voorbereidingen en zal jullie zorgen zo veel mogelijk wegnemen op de dag zelf. Wanneer je je familie en vrienden helemaal wil ontzorgen en optimaal wil laten genieten, schakel dan een professioneel ceremoniemeester in.

6. Deel je plannen

Door met familie en vrienden je plannen te bespreken en je moodboard te bekijken kun je tot nieuwe inzichten komen. Soms zijn nieuwe ideeën of juist bevestigingen heel fijn. Voel je je hier bezwaard over, ben je niet helemaal zeker van je zaak of heb je nog veel vragen? Plan dan eens een gesprek in met een professional. Het is vaak ook mogelijk om gedeeltelijk te ondersteunen.

”Waarom moeilijk doen als het samen kan?” – Loesje

7. Vind passende leveranciers

Om je moodboard om te zetten in concrete plannen ga je op zoek naar passende leveranciers. Maak afspraken met verschillende leveranciers om je te oriënteren over bloemen, styling, fotograaf, videograaf, bruidstaart, weddingplanner, trouwjurk en trouwpak, muziek, uitnodigingen, trouwringen en catering. Vaak hebben trouwlocaties een aanbod aan leveranciers, maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan.

8. Stel een draaiboek op

Stel een (voorlopig) draaiboek op. Dit geeft overzicht en een stukje rust in het plannen. Wees wel flexibel in je draaiboek, er kunnen nog veranderingen plaatsvinden voor de grote dag en zelfs op de dag zelf. Denk hierbij aan Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom.

9. Honeymoon

Als bovenstaande stappen in gang zijn gebracht dan loopt de planning eigenlijk vanzelf en kun je verder gaan kijken dan alleen jullie grote dag, namelijk de honeymoon. Niet iedereen doet hieraan omdat het soms als overdreven wordt gezien, maar zie het dan als een vakantie en tijd voor elkaar. Dat wil toch iedereen! Vraag alvast vrij bij je werkgever en laat je inspireren. Tip: plan je honeymoon niet de dag na jullie bruiloft, maar twee of drie dagen erna. Zo kunnen jullie alles laten bezinken en optimaal genieten. Ik heb alle leuke adresjes voor jullie huwelijksreis in Nederland ook verzameld!

10. Geniet!

Het lijkt misschien veel zo’n bruiloft en alle voorbereidingen die erbij komen kijken, maar bedenk altijd dat je dingen kunt uitbesteden aan zowel professionals als familie en vrienden. Neem jullie rust en geniet van deze mooi tijd!

Ben jij op zoek naar ondersteuning bij de voorbereidingen of krijg je de kriebels van deze stappen en besteed je het liever volledig uit? Ik kom gerust een keertje een kopje koffie drinken!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close