De 1,5 meter bruiloft

Bruiloften zijn door Corona veranderd. Wat voorpret hoort te zijn, is voor de meeste bruidsparen veranderd in voorstress. Bruidsparen twijfelen of ze dit jaar nog willen trouwen, want is dit wel gezellig op 1,5 meter? Wordt dit dan nog wel de bruiloft die ze willen? Als weddingplanner heb ik veel meegemaakt maar deze situatie (gelukkig) nog nooit eerder. Mijn taak is om bruidsparen te adviseren, ondersteunen en gerust te stellen, maar deze onbekende situatie maakte dat vrij lastig. Daarom heb ik een bruiloft nagebootst met 1,5 meter afstand, waarin mijn vriend en ik zogenaamd trouwen. Vanuit eigen ervaring spreken werkt toch het allerbest! En wat blijkt, dit is zo gek nog niet!

Na het idee heb ik verschillende leveranciers benaderd om hieraan mee te werken en een plan opgezet. Van Corona proof jurken passen tot telefoontjes met gemeenten over wat wel en niet kan, binnen een week was alles geregeld! De bossen op de Veluwe waren uiteindelijk ons decor, heerlijk buiten en voldoende ruimte om afstand te houden. De styliste zorgde voor een ceremonie opstelling en diner op afstand en ook de fotografe moest creatief zijn om toch close up shots te maken. 

Hoe wij het allemaal hebben beleefd, is dat een 1,5 meter bruiloft ontzettend intiem kan zijn. Je bent selectiever in wie je uitnodigt en je toont liefde naar elkaar op andere, creatieve manieren. Mijn bruidsparen zien nu hoe het kan, en kunnen hierna nog beter zelf hun beslissing maken. Mijn advies blijft wel onveranderd: volg jullie hart!

Algemene tips

 • Maak een wedding app of website voor actuele informatie voor de gasten.
 • Zorg voor leuke (gepersonaliseerde) hand sanitizers, als de locatie hier niet al voor zorgt.
 • Live streamen van de bruiloft kan natuurlijk als jullie groep groter is dan het toegestane aantal of voor gasten die in de risicogroep vallen.
 • Laat jullie weddingplanner een protocol en draaiboek voor de gasten maken zodat ze met een gerust hart naar jullie bruiloft komen en je vragen op de dag zelf of de dag ervoor zoveel mogelijk voorkomt.

Jurk passen

 • Veel trouwwinkels beschikken nu over een paskoker / scherm wat tussen jou en de adviseur instaat. Met een gat in het scherm waar de handen doorheen kunnen (met handschoenen natuurlijk), kunnen ze toch dichtbij komen.
 • Je bridal crew kan gewoon mee! Informeer bij de winkel hoeveel personen jij mee mag nemen.
 • Deze tips gelden natuurlijk ook voor de man!

Getting ready

 • Goed nieuws: visagistes en haarstylistes mogen weer! Jennifer is beide en deed deze dag mijn haar en make-up, netjes met handschoenen en mondkapje.
 • Ik nam eigen mascara en lippenstift mee, just to be sure. Informeer bij jouw visagiste hoe hij/zij werkt en doe vooral wat jij zelf prettig vindt!

De ceremonie

 • Tijdens de ceremonie moeten huishoudens 1,5 meter afstand houden. In sommige gemeenten moet dit tussen elke gast, dus check dit goed bij de gemeente waar jullie in trouwen of bij de locatie.
 • Creëer een breder pad tussen de stoelen wanneer je je entree wil maken. Als je wordt weggeven moet dit dus nog een stukje breder.
 • Bedenk samen met de ambtenaar een leuke manier om de plek van tekenen aan te wijzen, bijvoorbeeld door post-its, een laserpen of een leuke ”aanwijsstok” (dit kan ook een mooie lange bloem of pampasgras zijn).
 • Zorg voor eigen pennen voor de getuigen wanneer zij tekenen.
 • Neem de ringen zelf al mee en houd deze bij je, tenzij jullie kind(eren) de ringen brengen!

Receptie

 • Drie zoenen als felicitatie zit er helaas niet in, maar gelukkig zijn er veel andere mooie manieren om de liefde te laten zien. Denk aan een handkusje, hand op het hart of een hartje maken met je handen.
 • Proosten kan door het glas te heffen en allemaal ‘proost’ of ‘cheers’ te zeggen.
 • Na het aansnijden van de bruidstaart kan de locatie dit overnemen en netjes aansnijden en op gepaste wijze serveren. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een klein taartje voor twee personen aan te snijden en de overige punten, die vooral al zijn voorbereid, uit te laten delen aan de gasten. Kleine sweets zoals cupcakes en donuts zijn ook een groot succes!
 • Zorg voor leuke, gepersonaliseerde pennen voor bij het gastenboek, die gasten mee kunnen nemen als herinnering.
 • Groepsfoto? Dit wordt wat lastiger, tenzij de plek waar jullie trouwen zo ruim is dat er afstand gehouden kan worden en de fotograaf dit op beeld krijgt. Ga anders met de fotograaf in gesprek of hij/zij elk huishouden los op de foto kan zetten en hier in de bewerking één foto van kan maken.
 • Heb je een mooi grasveld bij de locatie? Kies van voor een leuke picknick met een borrelmandje per huishouden!
 • Wat dachten jullie van een rijdende receptie?!

Diner

 • Maak een tafelindeling en laat deze op de dag zelf zien door bijvoorbeeld een mooi bord te plaatsen. De ceremoniemeester kan iedereen zijn/haar plek aanwijzen, zodat dit soepel verloopt.
 • Jullie kunnen kiezen voor een lange tafel waaraan huishoudens op 1,5 meter afstand van elkaar zitten, maar ook voor een Franse bistro stijl met kleine tafeltjes en zitjes.
 • Zorg voor een leuk menukaartje voor iedereen.
 • De Koninklijke Horeca Nederland is nu bezig met het samenstellen van een definitief protocol, waarin te staan komt wat locaties en cateraars wel en niet mogen. Shared dining zal wat lastiger worden, maar bedienen mag waarschijnlijk wel.

Feest

 • Ik krijg de meeste vragen over het feest. Dit is zeker niet onmogelijk!
 • Denk aan een dansvloer met vakken per huishouden. Dance battle? 😉
 • Via Whatsapp kunnen gasten verzoekjes indienen, welke bij de DJ terecht komen.
 • Zien jullie een dansfeest niet zo zitten? Een leuk alternatief is een lounge avond met een afwisseling van (live) muziek, speeches en stukjes, de openingsdans, een pubquiz over het bruidspaar of een bingo. Hoe leuk! Ik heb de 10 leukste alternatieven op een rijtje gezet!
 • Een feest op een later moment, wanneer de 1,5 meter niet meer geldt, is natuurlijk ook een optie!

Disclaimer:
Dit zijn persoonlijke tips en vervangen op geen enkele manier de adviezen van het RIVM. Maatregelen kunnen in de tussentijd veranderen. Deze blog is geschreven op 19 mei 2020.

Met dank aan deze leveranciers:
Weddingplanner & model: Dana Kiks Weddings & Events
Fotograaf: Anne Offenberg Fotografie
Bloemist: Le Fleurieus
Stylist: Madame Petite
Trouwjurk: Susil’s Bruidsatelier
Trouwpak: By Bas

MUAH: Jennifer Elzinga
Stationery: Leintjes
Taart: Jacobine’s Bake Art
Sweets: Jositaart
Ringen: Juwelier van Hoff 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close