Tips voor het schrijven van trouwgeloften

Eigen geloften geven een bijzondere en persoonlijke touch aan jullie trouwceremonie. Het is voor de meeste stellen niet een dagelijkse bezigheid om gevoelens zo uitgebreid naar elkaar uit te spreken, dus is dit hét moment! Zijn jullie van plan je eigen geloften te schrijven? Ik ben met trouwgeloftencoach Katja (de enige in Nederland) van Waarom ik van je hou om de tafel gegaan voor de beste tips voor het schrijven van trouwgeloften!

Want voor veel bruidsparen is het toch een grote struggle hieraan te beginnen en wordt het vaak uitgesteld tot een later moment. Waar begin je? Wat wil je zeggen? Hoe breng je je gevoel en gedachten onder woorden?

Met deze tips gaat het je zeker lukken!

Begin niet te laat

Het lijkt misschien een open deur, maar begin niet te laat. Wacht niet tot het laatste moment en begin op tijd. Katja raadt aan om zo’n vier maanden voor de bruiloft al aan de slag te gaan met de geloften. Dat is ook het moment wanneer Katja met bruidsparen in gesprek gaat als trouwgeloftencoach.

Noteren en schrijven

Schrijf die gedachten op! Zoals alle trouwideeën en dingen die jullie niet moeten vergeten voor de bruiloft waar je opeens aan denkt, geldt deze tip ook voor de je geloften. Leg overal notitieboekjes neer: op je nachtkastje, in je tas, op je bureau en maak een notitie document in je telefoon. Wanneer er iets te binnen schiet schrijf het dan op, precies op de manier zoals je het denkt. Al die gedachten die je opschrijft zijn kleine puzzelstukjes die je later bij elkaar raapt. Niks is fout!

Stel de vraag: waarom?

De waarom vraag stellen kan soms lastig zijn, maar als je je trouwgeloften wat meer diepgang wil geven dan is dit zeker een goede om bij stil te staan! Benoem dus niet wat je samen hebt gedaan of meegemaakt, maar juist hoe je je erbij voelde. Stel: je hebt samen een huis gekocht, dan kun je vertellen dat dit een mijlpaal voor jullie was, of je stelt jezelf de vraag waarom vond je het zo bijzonder om samen die stap te maken? Stel de waarom vraag bij de gebeurtenissen.

Ook een goede vraag om jezelf te stellen is waarom je met hem/haar wil trouwen, waarom je zo trots bent dat hij/zij naast je loopt en wat voor gevoel je daarbij krijgt. Deze vragen kunnen soms moeilijk zijn om zelf te beantwoorden. Mocht je hulp nodig hebben, dan kan Katja jou de juiste vragen stellen om samen tot de kern te komen.

Waar moet jij van zuchten?

Zuchten, dat doen we allemaal wel eens in een relatie. Ook dat hoort erbij! Wat doet of zegt jouw partner vaak waarvan je denkt ‘zucht, moet dat?’ maar wat je toch maar accepteert? Benoem dit ook in de geloften, zo maak je ze wat luchtiger en minder zwaar. Even lachen tijdens het uitspreken van je diepste gevoelens voor elkaar is ook fijn, en zal de spanningen wat laten afnemen. Door dit te benoemen laat je zien dat je je partner accepteert hoe hij/zij is en dat is waar je trouwgeloften ook voor staan! Benoem dus wat dingen waarvan jij moet zuchten en houd het luchtig.

Quote van een bruid to be:

Waar vind ik ooit nog een man die eerder huilt
bij All You Need Is Love dan ik?

Gebruik je eigen woorden

Gebruik bij het schrijven van je trouwgeloften de woorden die je samen gebruikt, op de manier zoals je tegen elkaar praat. Als jij het altijd hebt over ‘mijn vent’, ga het dan niet opeens hebben over mijn geliefde. Herkenbaarheid in je geloften maakt dat het echt jouw persoonlijke geloften zijn.

De belofte

Het zijn trouwgeloften, en in trouwgeloften wordt altijd wel iets beloofd. Probeer clichés te vermijden en maak de belofte ook persoonlijk. Het zit in de kleine dingen die laten zien dat je van iemand houdt. Neem iets kleins uit het dagelijks leven, waarvan je weet dat je partner het waardeert, en beloof dat voor de rest van je leven te doen. Ik beloof je dat ik ’s ochtends altijd koffie voor je zal blijven zetten. Ik beloof je dat ik je altijd aan het lachen zal blijven maken met mijn flauwe grapjes. Ik beloof je dat ik ervoor zal blijven zorgen dat jouw lievelingschocolade altijd in huis is. Super persoonlijk! Dan mag je best eindigen met een cliché! 😉

Bonus tip

De bonus tip voor het schrijven van trouwgeloften van Katja is: als je gaat schrijven, schrijf het eerst allemaal gewoon op en ga pas later erover nadenken, de boel herformuleren en structuur aanbrengen. Zo krijg je échte geloften, recht uit het hart!

Wil jij meer tips/handvaten of samen aan de slag gaan met deze tips? Neem dan contact op met Katja. Zij kan je helpen een ‘wauw-moment’ op jullie bruiloft te hebben omdat je echt helemaal uit je hart kan vertellen waarom je de ander zo bijzonder vindt. Je geeft elkaar hiermee een heel bijzonder cadeau. Ik hou van je zeggen we vaak tegen elkaar, maar waarom? Dat brengt bijna niemand onder woorden. En als je dat nou eens doet, dat brengt magie!


Foto’s in deze blog zijn gemaakt door Elke Smit Photography

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close